Kabinet wil flexibele kinderopvang

november 19, 2013 in Nieuws door GOB Kiddie Care

Kabinet wil flexibele kinderopvang

Het kabinet gaat bekijken hoe school- en werktijden en verlofregelingen beter op elkaar kunnen aansluiten. Ook wil het de kinderopvang flexibeler maken en ervoor zorgen dat werknemers makkelijker afspraken kunnen maken over flexibel werken. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken schrijft dat in een opiniestuk in het dagblad Trouw van maandag.

Kabinet wil flexibele kinderopvang

Foto: ANP Photo

Asscher doet zijn uitspraken in de aanloop naar een bijeenkomst over arbeid en zorg die hij  maandag in Den Haag organiseert. Op deze ‘gezinstop’ wil hij ideeën  verzamelen die ervoor moeten zorgen dat mensen beter kunnen meedoen aan  het arbeidsproces.

Rust en regelmaat

Vanuit BOinK, de belangenverenging voor ouders in de kinderopvang, is kritiek op de uitspraak van minister Asscher. ‘De roep om meer flexibilisering in de kinderopvang, sluit niet aan bij de behoefte van ouders’ zegt BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma. ’80 tot 90 procent van de ouders met jonge kinderen (tot 6 jaar) heeft behoefte aan rust en regelmaat.’ Jellesma pleit voor vaste opvangdagen tussen 08.30 en 17.30 uur. Dat bespaart de kinderopvang kosten en ouders zien bij het halen en brengen hetzelfde gezicht. ‘Voor de kleine groep ouders die wel behoefte heeft aan flexibele opvang moet er natuurlijk aanbod zijn. Maar dat hoeven niet alle kinderopvangorganisaties te bieden.’

Deense model

Jellesma vindt dat de Nederlandse overheid niet zelf het wiel hoeft uit te vinden. In Denemarken staat het opvangsysteem als een huis. Ouders brengen hun kinderen vroeg naar het kinderdagverblijf. Om 15.30 uur halen ouders hun kind(eren) op z’n laatst weer op. Jellesma is bang dat de roep om meer flexibilisering straks leidt tot een onoverzichtelijk en versnipperd aanbod. ‘Ik houd m’n hart vast dat er straks tientallen arrangementen naast elkaar bestaan. De minister suggereert een grote behoefte naar flexibiliteit, maar van onze ouders hoor ik vooral behoefte aan stabiliteit.’

Arbeidsmarkt

Asscher schrijft in zijn brief dat ‘juist in een tijd van vergrijzing al het  talent en alle potentie nodig is op de arbeidsmarkt’. ‘Dus  we moeten ons land zo inrichten dat iedereen kan meedoen aan het  arbeidsproces. En ook in een tijd van vergrijzing verdienen onze  kinderen de zorg van hun ouders en onze ouders de zorg van hun  kinderen.’ De minister wijst er verder op dat problemen met het combineren van  werk en zorg tot veel stress en gezondheidsklachten leidt. Ook schrijft  hij dat het patroon waarbij de vrouw de meeste zorgtaken vervult nog  lang niet is doorbroken.

Sint Maarten

Asscher heeft zelf ervaren dat het combineren van werk en zorg niet  altijd makkelijk is en dat hoon soms je deel is. Hij verwijst naar  anonieme kritiek van oppositiefracties in De Telegraaf omdat hij een  pensioenoverleg zou hebben laten schieten om met zijn kinderen Sint  Maarten te vieren. Hij kreeg daarop een enorme stroom  adhesiebetuigingen.

Bron: Kinderopvangtotaal