Foute types succesvol uit kinderopvang geplukt

februari 19, 2014 in Nieuws door GOB Kiddie Care

29-11-2013 – Al zestig mensen zijn tegen de lamp gelopen sinds dagelijks wordt gecontroleerd of crèchemedewerkers met justitie in aanraking zijn geweest. Zij werken niet meer in de kinderopvang. Naar zes anderen wordt nog onderzoek ingesteld. Dat schrijft het AD.

Sinds maart van dit jaar worden crèchemedewerkers gescreend. Elke maand stuit justitie zo’n tien keer op mensen die niet in de buurt van kinderen mogen werken.
Het grootste probleem zit bij huisgenoten van gastouders, bij wie kinderen thuis worden opgevangen. Deze partners of kinderen van gastouders kwamen het vaakst in aanraking met justitie voor geweld, gevolgd door zedendelicten. De melding heeft er meestal toe geleid dat de gastouder moest stoppen met oppassen of dat de huisgenoot is verhuisd.
Eén keer is een eigenaar van een kinderopvanginstelling met justitie in aanraking gekomen. Deze is nu geen eigenaar meer. Tien medewerkers zijn ontslagen of zijn zelf opgestapt.

Rotte appels

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken is blij dat de rotte appels eruit worden gepikt. ‘Maar we zijn er nog niet. Een veilige kinderopvangsector vraagt om blijvende alertheid van ouders en pedagogisch medewerkers. Daarom komt er een register van iedereen die in de kinderopvang werkt.’
Door dat register, dat in 2016 wordt ingevoerd, kunnen ook vrijwilligers, uitzendkrachten, zelfstandigen en een deel van de stagiairs continu worden gecontroleerd. Zij vallen er nu nog buiten.
De huidige medewerkers in de kinderopvang moesten ook een nieuwe Verklaring omtrent gedrag (VOG) aanvragen. Tot nu toe werd 31 keer zo’n bewijs van goed gedrag geweigerd. Daarnaast kwamen er bij inspecteurs 32 meldingen binnen over mogelijke mishandeling of misbruik. Dat heeft in vier gevallen geleid tot aangifte bij de politie.Robert M.
De strenge maatregelen in de kinderopvang zijn genomen naar aanleiding van de Amsterdamse zedenzaak, waarbij crèchemedewerker Robert M. jarenlang kinderen kon misbruiken.

Bron: AD.nl