Grootste krimp kinderopvang voorbij

oktober 28, 2013 in Nieuws door GOB Kiddie Care

De grootste crisis in de kinderopvangsector is voorbij, maar het komende jaar krimpt de sector nog wel met 5 procent. Dat verwacht het ING Economisch Bureau, zo meldde het vrijdag. In 2012 nam de vraag naar kinderopvang in Nederland met 10 procent af, in de eerste helft van 2013 met 13 procent.

Vooral in de hoge inkomensgroepen (drie keer modaal of hoger) is de daling fors: in het eerste halfjaar van 2013 daalde de vraag daar met maar liefst 47 procent. Vanaf begin dit jaar krijgen ouders in deze inkomensgroep geen kinderopvangtoeslag meer.

Volgens Cees Elemans van ING is het zaak voor de ondernemers in de kinderopvang om “net iets slimmer en creatiever te zijn dan de concurrent. Zo creëer je de beste omstandigheden om te overleven”.

Reden voor de dalende vraag naar kinderopvang zijn onder meer de stijgende werkloosheid en een dalend geboortecijfer. Ook de hoge opvangkosten spelen een rol. Door overheidsmaatregelen zijn ouders in 2014 iets minder geld kwijt aan kinderopvang, maar ze betalen nog steeds het dubbele van wat ze in 2008 betaalden, zegt ING.

Bron: RD