Hoop op vervolgonderzoek gastouderopvang

februari 19, 2014 in Nieuws door GOB Kiddie Care

14-01-2013 – Anne Meijer die onlangs voor de Rijksuniversiteit Groningen een afstudeeronderzoek deed naar professionaliteit in de gastouderbranche, hoopt dat haar onderzoek wordt vervolgd. ‘Nederland blijft achter als het gaat om onderzoek binnen de kinderopvang. Ik hoop dat mijn onderzoek een opening biedt naar vervolgonderzoek naar de kwaliteit van de gastouderopvang.’

Hoop op vervolgonderzoek gastouderopvang
Foto: ANP Photo

Meijers onderzoek toonde aan dat gastouders zich in de meeste gevallen een echte professional voelen, maar het idee hebben dat hun omgeving dat niet altijd zo ziet. Het is voor het eerst dat er wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de branche gastouderopvang. Volgens Meijer een gemiste kans. Zij vindt de gastouderbranche een ‘schatkist vol met mogelijkheden tot onderzoeksonderwerpen’.

Bijscholing

Er zijn landen waar kleinschalige professionele kinderopvang vanuit huis wel met regelmaat onderwerp is van wetenschappelijk onderzoek. In Australië en de Verenigde Staten is de kwaliteit van de gastouderopvang aanleiding voor onderzoek. Een belangrijke conclusie is dat bijscholing helpt om de kwaliteit te verbeteren.

KNGO

Meijer hoopt dat ook de kwaliteit van de Nederlandse gastouderopvang op de kaart komt. Haar onderzoek vormt naar eigen zeggen een prima uitgangspunt voor een vervolgonderzoek. KennisNetwerk GastouderOpvang steunt de oproep van Meijer en pleit voor verder onderzoek naar de kwaliteit van de branche.

Bron: Kinderopvangtotaal