Een gastouder is iemand die, eventueel naast haar eigen kind/kinderen, kindjes van de vraagouders op wil vangen in haar eigen woning of in de woning van de vraagouder. Op deze pagina wordt gastouderschap in je eigen woning besproken. Wil je meer weten over gastouder worden bij de vraagouder thuis, klik dan HIER.

Als gastouder ben je verantwoordelijk voor het creëren van een omgeving waarin een kind zich veilig en vertrouwd voelt. Je zorgt voor een huiselijke sfeer, warmte, gezelligheid en speelgoed dat aansluit bij de leeftijd en behoeften van het kind.

Daarnaast zorg je ook letterlijk voor een veilige omgeving. Door middel van een zogeheten ‘Risico Inventarisatie en Evaluatie’ (ook wel RIE genoemd), kijken wij samen met jou naar de veiligheid in en om je woning en worden suggesties gedaan voor eventuele aanpassingen.

Hierbij moet je denken aan:

  • het plaatsen van traphekjes
  • het wegwerken van losliggende snoeren
  • het beveiligen van stopcontacten
  • het bevestigen van een slot op het tuinhek
  • etc.

Een gastouder is minimaal 21 jaar, heeft eigen kinderen of ervaring met kinderen, heeft een

geschikte en veilige woning voor het opvangen van gastkinderen en voldoet aan onze selectiecriteria.

Sinds 2010 worden hogere eisen gesteld aan gastouderschap, waarmee dit beroep steeds meer wordt geprofessionaliseerd. Gastouders moeten voldoen aan bepaalde deskundigheidseisen. Zij moeten beschikken over de kwalificatie-eisen MBO-2 niveau richting gastouder/Helpende Zorg & Welzijn, of een hieraan gelijkgesteld of hoger certificaat/diploma.
Daarnaast wordt ook een certificaat Eerste Hulp aan Kinderen van het Oranje- of Rode Kruis verlangd en moeten gastouders en hun huisgenoten van 18 jaar of ouder, net als voorheen, over een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) beschikken.

 Een gastouder mag maximaal 6 kinderen tot 13 jaar opvangen waarvan:

  • maximaal 5 kinderen tot 4 jaar;
  • maximaal 4 kinderen tot 2 jaar;
  • maximaal 2 kinderen tot 1 jaar.

Dit maximum aantal kinderen is inclusief de eigen kinderen (tot 10 jaar) van de gastouder.

 

Je hebt als gastouder recht op een uurvergoeding per kind en eventueel onkostenvergoeding voor maaltijden of kilometers.

Je tarieven en de voorwaarden voor in je overeenkomst met de vraagouder (je opdrachtgever) bepaal je zelf, maar indien gewenst kunnen we je als gastouderbureau hierin van advies voorzien.

Wanneer je er als gastouder voor kiest om kinderen op te vangen via gastouderbureau Kiddie Care, ben je uiteraard vrij om ook via andere gastouderbureaus kinderen op te vangen. Wij houden van duidelijkheid en werken niet met kleine lettertjes.

© 2019-2021 GOB Kiddie Care | gemaakt door WebStaal