12-12-2016 –  Ouders moeten zich bij de keuze voor een kinderopvang niet laten verleiden door de welkomstcadeaus die de opvang aanbiedt. Dat zegt Gjalt Jellesma, voorzitter van de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang en Peuterspeelzalen (BOinK).

Kinderdagverblijven adverteren steeds vaker met geschenken om ouders te lokken. Zo worden er gratis pakken luiers en zelfs lingeriebonnen aangeboden, meldt De Telegraaf.

Markt

Een zorgelijke ontwikkeling, zegt Jellesma in het NOS Radio 1 Journaal. “Een serieuze dienst zoals de kinderopvang moet je kiezen op basis van kwaliteit. Natuurlijk kijk je naar de prijzen, maar we moeten ons niet laten verleiden door cadeaus.” Volgens Jellesma zwichten veel ouders voor de welkomstgeschenken. “Organisaties bieden dit niet aan als ze denken dat het niet werkt.”

Welkomstcadeaus van de kinderopvang zijn iets van de laatste tijd, zegt Jellesma. “De markt trekt aan. Toen bekend werd dat de grote bezuinigingen in de kinderopvang niet doorgingen, kwamen er een paar honderd nieuwe bij. Dat mag, want het is een markt. Het is alleen de vraag of het handig is.”

Vergeleken met het totaalbedrag van de kinderopvang is een lingeriebon verwaarloosbaar.

BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma

Jellesma vindt dat de overheid in actie moet komen. “Het moet voor ouders mogelijk worden om, onafhankelijk en op basis van kwaliteit, een keuze te maken voor een kinderopvang. De BOinK heeft al eens geprobeerd om dat inzichtelijk te maken met de kinderopvangkaart, maar die is niet van de grond gekomen.”

Het geld voor de welkomstcadeaus kunnen de opvanglocaties volgens Jellesma beter gebruiken om de kwaliteit van de opvang te verbeteren. “En bovendien is iets als een lingeriebon volstrekt verwaarloosbaar, vergeleken met het bedrag dat ouders in totaal kwijt zijn aan de kinderopvang.”

Bron: NOS